Ще направя нужното в 2015 г. всички да имаме електронно досие, електронна

...
Ще направя нужното в 2015 г. всички да имаме електронно досие, електронна
Коментари Харесай

Електронното здравеопазване ще има, ама друг път

" Ще направя нужното в 2015 година всички да имаме електронно досие, електронна здравна карта и електронна рецепта ”, Петър Москов, новоизбран здравен министър

" Вероятно до края на годината ще има електронна рецепта ", март, 2019 година, Кирил Ананиев, здравен министър    

" Електронната рецепта ще е подготвена до края на годината ", август, 2020, Костадин Ангелов, здравен министър 

 

С такива сладки приказки залъгват в последните години пациентите поредност от здравни министри. На здравната система никак не й върви с електронното ръководство. Още от зората на новия здравен модел и абсурда с " АремисСофт " около осведомителната система на НЗОК до ден сегашен електронното опазване на здравето е жертва на непрекъснато отсрочване, работа на парче, безпорядък с внедряването на единични решения. Противно на плахите очаквания, не оказа помощ и участието в Европейски Съюз. Случилото се в последните две години с шумно рекламирания план за Национална здравна осведомителна система по Оперативна програма " Добро ръководство " може еднопосочно да се дефинира като неуспех. Сега " Информационно обслужване " и министерството на опазване на здравето ще се пробват да опаковат този неуспех в положителни вести, само че истината е, че за следващ път електронното опазване на здравето се отсрочи, а с него и опцията за повече надзор в продънен отвред бранш. Какво се случи с плана за Национална здравна осведомителна система дотук и единствено ръководещите ли виждат светлината в тунела?

 

Всеобщо блуждаене

 

Проектът за доизграждане на Националната здравна осведомителна система (НЗИС) започва с огромни страдания и с цената на съществени административни старания през 2017 година (тук не броим предишни опити и провали). Пазарните изследвания за структурирането на плана започнаха още през 2016 година, като Министерство на здравеопазването изпрати серия от предложения на заинтригуваните лица за правене на съответно задание. Проектът с бюджет от 12 млн. лева по стратегия " Добро ръководство " бе плануван да завърши до декември 2018 година Това, несъмнено, не се случи, а хоризонтът за осъществяване на системите и подсистемите в приключен тип в този момент се отсрочва за 2022 г. 

Към нормалните аргументи за забавянето - късно оповестени публични поръчки и обжалване, този път се прибавиха и следващата промяна и промени в закона за електронното ръководство. От 2016 година България си има Държавна организация " Електронно ръководство ", само че с това хаосът не стана по-малък, а доста действия се забавиха в допълнение. Към организацията трябваше да бъде основано и настрана държавно дружество " Единен систематичен оператор ", което да поеме интеграцията на електронните системи на администрацията и предлагането на разнообразни услуги. Предприятието обаче просъществува единствено три години, и то на хартия, като до основаването му по този начин и не се стигна. В края на 2019 година дейностите по създаване и развиване на осведомителните системи на тъкмо посочени административни органи бе трансферирано на " Информационно обслужване ".

Тази промяна завари здравното министерство в извънредно несъответствуващ миг - към този момент извършени процедури по Закон за обществените поръчки, огромна част от тях финализирани със подписани контракти. 

 

Разтрогнати контракти

 

Министерството съумя да подписа четири контракта по плана за създаване на осведомителната система. Най-старият по дата е договорът за създаване на базовата функционалност на ядрото на НЗИС, подписан през юли 2019 година с консорциум " Стемо-Гама Консулт ". Останалите три контракта за работа по обособени подсистеми бяха подписани през октомври 2019 година - броени дни преди промените в Закона за електронното ръководство. Сключването на договорите си е същинско събитие на фона на обжалванията във Върховен административен съд и анулираните през годините поръчки със подобен предмет, само че, уви, насладата се оказа за малко. 

През февруари подписаните 4 контракта бяха прекъснати от Министерство на здравеопазването по взаимно единодушие с определените фирми-изпълнители. В оповестените на уеб страницата на Агенцията за публични поръчки решения за преустановяване на процедурите се акцентира, че договорите се стопират без по тях да има признато осъществяване, надлежно и без направени разноски. При всички случаи обаче най-малко по един от тях - този от юли за ядрото на системата, е работено и компаниите са полагали труд напразно. Преди време пред " Медиапул " от Министерство на здравеопазването обясниха, че компаниите са създали технически предложения в прорез с условията, тъй като са упорствали софтуерът да е със затворен код  вместо с отворен. Тази версия обаче е доста странна, тъй като условието за отворен код попада категорично в техническото задание по поръчката и в случай че офертите не са покривали това изискване, компаниите въобще не би следвало да стигнат до сключване на контракти. 

Сходна орис застигна и течащата процедура по други две действия от плана - за правене на електронно здравно досие и за електронна рецепта и електронно направление. С аргумента, че към този момент е прекратило всички останали контракти по плана и има промени в Закона за електронното ръководство и нов систематичен интегратор, Министерство на здравеопазването в профил четирима участници в процедурата и я приключи. 

 

Безплатен труд? Не, благодарим

 

На този декор е цялостна насмешка пренебрежителното отношение на страната към оферти 15 000 часа безвъзмезден труд от IT бранша по дотъкмяване на системата. От Министерство на здравеопазването се оправдават, че системата е прекомерно комплицирана, само че е ясно, че на никой не му се занимава със комплицираното възлагане и съгласуване на задачи между доста участници без ясни договорни връзки.

Поне един риск в батака към правенето на системата отпадна - този от загубата на еврофинансиране. Първоначално срокът за осъществяване на плана бе продължен до края на 2020 година, а в последна сметка се оказва, че около ковид и пренасочването на пари по оперативните стратегии той напълно е изпаднал от стратегия " Добро ръководство " и ще се финансира от държавния бюджет.

Засега от Министерство на здравеопазването приказват за 2022 година като краен период, в който всички детайли от системата да са изцяло функционални. Ще бъде любопитно дали " Информационно обслужване " няма да опре като подизпълнители до същите тези компании, които завоюваха в началото договорите.

 

Съпротива

 

Още занапред е ясно и че против въвеждането на обособените детайли от системата ще има опозиция - и справедлива, и субективна. Българският лекарски съюз към този момент изпрати публична позиция до НЗОК, в която отхвърля въвеждането на детайли от системата да е вписано като категорично обвързване в Националния рамков контракт. От лекарския съюз упорстват всичките модули по системата да се тестват след съвещания със съсловието и в тъкмо избрани извадки от практики, тъй че да няма безпорядък. 

Исканията на съсловието може да са подбудени и от отвращение за бистрота на протичащото се в системата, само че могат да бъдат разбрани - нагледахме се на какви ли не провали в този бранш. През 2015 година електронното подаване на болничните предстоящо потегли с неуспех, а пръстовата идентификация в лечебните заведения, която докара до цялостен безпорядък и насмешка с болните, в последна сметка бе анулирана като оскъдна във Върховния административен съд. При всички случаи въвеждането на електронни предписания и посоки няма да е елементарно - това касае всекидневно работата на лекарите, които така и така в половината от времето на прегледа са заети да попълнят книжа. Поне ни се дава обещание дълъг тестов интервал - електронните предписания щели да са подготвени в края на декември, само че ще се ползват пилотно доникъде на 2021 г. 

КАКВО ПРЕДВИЖДА ПРОЕКТЪТ

Пълно изложение на дейностите по създаване на националната здравноинформационна система може да бъде намерено на Проектът планува в границите на НЗИС да бъдат интегрирани и надградени общо 21 национални електронни регистъра. Ще бъдат създадени и 20 нови електронни услуги, свързани с регистрите. Ще бъдат внедрени електронно здравно досие, електронна рецепта, електронно направление, ще бъде създадена подсистема за приемане на информация от лечебните заведения. Достъпът до системата ще бъде обезпечен през нов здравно-информационен портал с разнообразни равнища на достъп.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР